Εισηγητές & Συνεργάτες

Το Open Video Lab είναι το διαδικτυακό στέκι μιας παρέας έμπειρων επαγγελματιών του κινηματογράφου & της τηλεόρασης που τους ενώνει μια μακρόχρονη φιλία και συνεργασία. Πέρα από την προσωπική επαγγελματική τους πορεία (σκηνοθεσία, μοντάζ, διεύθυνση φωτογραφίας, σενάριο, παραγωγή, ηχοληψία), έχουν όλοι συνεργαστεί με σχολές και Ι.Ε.Κ. κινηματογράφου-τηλεόρασης, καλύπτοντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες κάθε επιμέρους ειδικότητας του συγκεκριμένου  τομέα.

ΤΖΑΝΝΕΤΟΣ ΚΟΜΗΝΕΑΣ

Γεννήθηκε στο Σταυροπήγιο της Μεσσηνιακής Μάνης. Σπούδασε σκηνοθεσία και εργάζεται στον κινηματογράφο και την τηλεόραση από το 1982. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, τηλεταινίες, ντοκιμαντέρ, βιντεοκλίπ, διαφήμιση και εκπομπές για την τηλεόραση και έχει καλύψει ένα μεγάλο φάσμα ιδιαίτερων θεμάτων και ιδιαίτερων τεχνικών. Ιστορία, Φιλοσοφία, Λογοτεχνία, Ανθρώπινες σχέσεις, Εκπαίδευση, ταξιδιωτικά θέματα κ.λπ. Εκφραστικά, χρησιμοποίησε από ηθοποιούς μέχρι κινούμενο σχέδιο, καθώς και μικτές τεχνικές. Στην προσπάθειά του να έχει όσο γίνεται μεγαλύτερο έλεγχο στη δουλειά του, ασχολήθηκε ο ίδιος με το μοντάζ  και από το 1998 εργάζεται επίσης και ως μοντέρ. Έχει διδάξει μοντάζ στη σχολή Κινηματογράφου – Τηλεόρασης του ΙΕΚ ΔΟΜΗ και έχει συνεργαστεί ως σκηνοθέτης και μοντέρ με την Εκπαιδευτική Τηλεόραση παράγοντας πάνω από 100 ώρες εκπαιδευτικού υλικού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΜΟΥΖΑΣ

Εργάστηκε στο τμήμα επιμορφωτικών εκπομπών της ΕΤ-1 (1985-1989) ως βοηθός σκηνοθέτης σε 120 κινηματογραφημένα ημίωρα της εκπομπής “Περισκόπιο”. Συνεργάστηκε στη συνέχεια με το τμήμα παιδικών εκπομπών κάνοντας μοντάζ σε 45 επεισόδια της εκπομπής “Ο κόσμος της Μουσικής” και σκηνοθέτησε 5 κινηματογραφημένα ημίωρα επεισόδια της εκπομπής “Περισκόπιο”. Έχει παράγει και σκηνοθετήσει για λογαριασμό της ΕΡΤ περισσότερες από 20 ταινίες ντοκιμαντέρ οικολογικού, ανθρωπολογικού, κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου. “Αρκούδα της Πίνδου”, “Αίμα και θρήνος στα Καλάβρυτα”, “Αχελώος ο γιός του Ωκεανού”, “Η καταστροφή του Βυθού”, ” Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης” κ.ά. Από το 1997 μέχρι σήμερα έχει παράγει, διευθύνει καλλιτεχνικά, φωτογραφίσει, μοντάρει και κατασκευάσει οπτικά special f/x  σε περισσότερες από 50 ταινίες  ντοκιμαντέρ της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης. Από το 2001 μέχρι και πρόσφατα συνεργάστηκε με το  “Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου  Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους” παραδίδοντας σεμινάρια κινηματογράφου και συμμετέχοντας στην προσπάθεια καθιέρωσης της κινηματογραφικής παιδείας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΥΡΛΙΔΗΣ

Ο Μενέλαος Κυρλίδης άρχισε να δουλεύει στον κινηματογράφο από την εποχή της Φίνος Φιλμ και στη μακρόχρονη πορεία του έχει υπογράψει τη φωτογραφία δεκάδων τηλεοπτικών εκπομπών και σειρών, κινηματογραφικών ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας. «Ηλεκτρικός Άγγελος» του Θανάση Ρεντζή , «Το παζάρι» του Σταμάτη Τσαρουχά, «Πέφτουν οι σφαίρες σαν το  χαλάζι» του Νίκου Αλευρά, «Η αποκάλυψη του Ιωάννη»  του Γιώργου Καρυπίδη, «Καίτη Γκρέη» του Κώστα Φέρρη, είναι κάποιες ενδεικτικές δουλειές του στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ είχε τη διεύθυνση φωτογραφίας σε εκατοντάδες διαφημιστικά spot  και έχει εξειδικευτεί στους ειδικούς φωτισμούς και τις τεχνικές παραμέτρους που απαιτεί το σύστημα τηλεοπτικής τεχνολογίας virtual background. Έχει διδάξει Φωτογραφία και Φωτισμό στις σχολές «Κινηματογράφου Ευγενία Χατζίκου» «ΑΚΤΟ – Σχολή Τηλεόρασης» και στη σχολή κινηματογράφου «Κινόραμα». Έχει τέλος σκηνοθετήσει πρόσφατα και πάνω σε δικές του σεναριακές ιδέες τα ντοκιμαντέρ «Φαλιμέντο» (2014), «Κηφισιά – Ομόνοια» (2016), «Θυμάμαι» (2017) και το μεγάλου μήκους «Νίκος Καβουκίδης – Η Δύναμη της Εικόνας» (2019).

ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ

Ο Θόδωρος Μαραγκός γεννήθηκε στα Φιλιατρά της Μεσσηνίας και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία σαν σκιτσογράφος σε διάφορα περιοδικά. Το 1969 γύρισε την πρώτη του ταινία κινουμένων σχεδίων το «Τσουφ» που πήρε το πρώτο βραβείο ταινίας μικρού μήκους στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το ειδικό βραβείο κριτικών. Από τότε έχει σκηνοθετήσει πάνω από είκοσι ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας και δύο τηλεοπτικές σειρές. Έχει δουλέψει με μια σειρά εξαιρετικών ηθοποιών, όπως οι: Θανάσης Βέγγος, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Άννα Μαντζουράνη, Κώστας Τσάκωνας, Νίκος Καλογερόπουλος, Βαγγέλης Μουρίκης, Τάκης Σπυριδάκης, Άννα Βαγενά, Αντώνης Αντωνίου, Γιώργος Κοτανίδης, Ηλίας Λογοθέτης, Βαγγέλης Καζάν, Δημήτρης Καμπερίδης κ.ά. Πέρα από τα βραβεία που έχουν αποσπάσει σε Ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, οι ταινίες του έχουν σημειώσει και μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες. Αναφέρουμε ενδεικτικά «Λάβετε θέσεις», «Από που πάνε για τη Χαβούζα», «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι», «Μάθε παιδί μου γράμματα», «Ο Δραπέτης του Φεγγαριού», «Black Μπεε», «Ισοβίτες» και «Όλο γελούσε».

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

Ο Περικλής Μεράκος είναι επαγγελματίας φωτογράφος με εξειδίκευση στην ταξιδιωτική φωτογραφία και συνεχή παρουσία στον εγχώριο και διεθνή τύπο από το 2007. Η δυναμική και η αισθητική ποιότητα των εικόνων του, του εξασφάλισαν σύντομα την πρώτη του συνεργασία σε ένα από τα πιο δημοφιλή έντυπα, το ΒΗmagazino. Ακολούθησαν συνεργασίες και δημοσιεύσεις σε πληθώρα έντυπων και ηλεκτρονικών περιοδικών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει περπατήσει και αποτυπώσει σχεδόν κάθε γωνιά της Ελλάδας, δημιουργώντας σε βάθος χρόνου ένα σημαντικό αρχείο εικόνων. Κατά καιρούς, αντλώντας υλικό από το αρχείο αυτό, συμμετέχει σε φωτογραφικά λευκώματα όπως η συλλεκτική έκδοση του ΕΟΤ για τον εορτασμό των «100 χρόνων του Ελληνικού Τουρισμού» με τίτλο “Gods and Heroes present their Country”, “Μοναστήρια & Προσκυνήματα της Ελλάδας”, “Μετανάστες” κ.α. Δουλειές του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά όπως τα L’ Officiel Voyage, National Geographic, GEO, FOCUS, Travel Book, Status,  σε ειδικές εκδόσεις και ένθετα εφημερίδων. Φωτογραφίες του έχουν εκτεθεί σε ομαδικές και ατομικές του εκθέσεις.
https://www.facebook.com/perikles.merakos  και https://www.instagram.com/perikles_merakos

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

Η Κατερίνα Πανταζοπούλου σπούδασε  στην Ανωτέρα σχολή Κινηματογράφου της Ευγενείας Χατζίκου κι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και Master Classes για το Ιστορικό Ντοκιμαντέρ και την προσαρμογή Σεναρίου από Βιβλίο. Εργάστηκε σαν Σκριπτ, Βοηθός σκηνοθέτη, Ενδυματολόγος και Casting Director σε τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές, και σε παραγωγές διαφημιστικών και κινηματογραφικών ταινιών (Σταγόνα στον Ωκεανό, Αμαρτίες Γονέων, Η ζωή της Καίτης Γκρέυ, Ερωτικά της Εδέμ, κ.ά.). Παράλληλα, από το 1998 «Ότι καλύτερο» – Mega channel, αρχίζει να εργάζεται σαν σκηνοθέτης σε παραγωγές για τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΤ1, ΕΤ3, ΑΝΤ1, MEGA  και ALPHA. Μεταξύ άλλων έχει σκηνοθετήσει τις εκπομπές «Σχέδιο Πόλης», «Έλληνες Γελοιογράφοι», «Fame Story», «Prive», «Υπόγειες Διαδρομές», «Μηχανή του Χρόνου». Είναι ιδρυτής της Θεατρικής Ομάδας ACE και της Arts & Culture Ecology – Παραγωγή Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων, και ολοκληρώνει την παραγωγή (2020) του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της «Η νύχτα είπε Καληνύχτα».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ

Σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο στην Αθήνα  και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο Saint Denis – Paris VIII. Το 1992 συμμετείχε με το σενάριό του “Είδωλα” στο σεμινάριο συγγραφής σεναρίου “Script Craft” (EC’s Media Scale Programme). Από το 1983 (Ρεβάνς) έως το 1993 (Τα Δελφινάκια του Αμβρακικού), εργάστηκε σαν διευθυντής παραγωγής και βοηθός σκηνοθέτη σε τηλεοπτικές σειρές  και σε παραγωγές κινηματογραφικών ταινιών. Παράλληλα από το 1987 άρχισε να εργάζεται επαγγελματικά σαν σκηνοθέτης  σε παραγωγές των τηλεοπτικών σταθμών ΕΤ-1, ΝΕΤ, Seven-X, Creta channel και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Έχει σκηνοθετήσει video clip, διαφημιστικά, εκπομπές λόγου, τηλεοπτικά πολιτιστικά περιοδικά, ταινίες για την Εκπαιδευτική Τηλεόραση, ταινίες μικρού μήκους  και ντοκιμαντέρ (“Καβοντορίτης”, “Επάγγελμα Τσιγγάνος”, κ.α). Η μικρού μήκους ταινία του “Στα ψέματα” τιμήθηκε με Α΄ κρατικό βραβείο ποιότητας  και με το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο 32ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Από το 1999 διδάσκει Σκηνοθεσία, Ιστορία Κινηματογράφου  και Αισθητική της Εικόνας σε ιδιωτικές σχολές της Αθήνας.  Την τριετία 2008-2010 είχε την διεύθυνση σπουδών του τομέα Κινηματογράφου – Τηλεόρασης του ΙΕΚ ΔΟΜΗ. 

Προτεινόμενα Σεμινάρια